NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Tuin

Hoe kan ik een terrasoverkapping onderhouden?

2 Minuten lezen

Een terrasoverkapping is niet een aanschaf die je in een opwelling doet. Het is een aanschaf waar je lang over nadenkt, en waarvan je nog lang hoopt te genieten. Om een terrasoverkapping in goede staat te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk. In dit artikel geven wij enkele tips voor het onderhouden van een terrasoverkapping.

Schoonmaken en controleren

Maak de terrasoverkapping regelmatig schoon om vuil, stof, bladeren en ander afval te verwijderen. Gebruik een zachte borstel, een bezem of een tuinslang om het oppervlak en eventuele glazen panelen schoon te maken. Gebruik milde zeep of een speciale reiniger voor het verwijderen van hardnekkig vuil. Vermijd schurende reinigingsmiddelen of harde borstels die het oppervlak kunnen beschadigen.

Controleer je terrasoverkapping regelmatig op eventuele schade, zoals gebroken of gebarsten panelen, losse bevestigingen of versleten onderdelen. Repareer of vervang beschadigde onderdelen zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.

Heeft het materiaal een behandeling nodig?

Afhankelijk van het gebruikte materiaal van de terrasoverkapping, kan het nodig zijn om het materiaal van je overkapping tuin regelmatig te behandelen. Houten overkappingen kunnen bijvoorbeeld een periodieke behandeling met beits of verf nodig hebben om ze te beschermen tegen weersinvloeden en rot. Metalen frames kunnen worden behandeld met een beschermende coating om roest te voorkomen. Aluminium is redelijk onderhoudsarm, zeker als het gepoedercoat is. Eigenlijk hoef je het alleen maar schoon te maken als het vies geworden is. 

Controleer de bevestigingen van de terrasoverkapping, zoals schroeven, bouten en moeren, op losheid. Draai ze indien nodig aan om ervoor te zorgen dat de overkapping stevig en stabiel blijft.

Let op de beweegbare onderdelen

En als de terrasoverkapping beweegbare onderdelen heeft, zoals schuifpanelen of een zonwering, onderhoudt deze onderdelen dan regelmatig. Reinig de rails en scharnieren en smeer ze indien nodig met smeermiddel om soepele beweging te garanderen. Eventueel kun je de zonwering reinigen als deze vuil geworden is. 

Overige situaties om rekening mee te houden

Als in de winter sneeuw en ijs een probleem kunnen vormen, verwijder deze dan zo snel mogelijk van de terrasoverkapping. Het gewicht van sneeuw en ijs kan de structuur van je terrasoverkapping beschadigen. Gebruik een zachte bezem of een (plastic) sneeuwschep om de sneeuw voorzichtig te verwijderen. 

Voer ten slotte regelmatig een grondige inspectie uit van de terrasoverkapping om eventuele tekenen van schade, slijtage of verzwakking te kunnen zien. Let op roest, scheuren, lekkages of andere problemen die kunnen optreden. Neem indien nodig contact op met een professional voor reparatie of vervanging.

Als je gekozen hebt voor een doe-het-zelf bouwpakket van een gerenommeerde leverancier als Solundo is het aluminium van kwalitatief hoog materiaal, ziet het er fraai uit en is het heel betaalbaar. Dan heb je ook garantie op fabricagefouten van de materialen.

Conclusie

Door regelmatig onderhoud uit te voeren op je terrasoverkapping, kun je de levensduur van je terrasoverkapping verlengen en ervoor zorgen dat deze er goed uitziet en goed presteert. Raadpleeg indien nodig de handleiding voor specifieke onderhoudstaken. Daarnaast is het logisch en gebruikelijk om in de lente de terrasoverkapping schoon te maken om er in de zomer en daarna volop van te kunnen genieten.

Gerelateerde berichten
Tuin

Een Aqua Vivenda zwembadspecialist nodig?

1 Minuten lezen
Aqua Vivenda is de specialist in alle varianten van zwembaden voor particulieren en bedrijven. Als je op zoek bent naar een zwembad…
AlgemeenBesparenBeveiligingEnergieHuisInterieurKlussenSanitairSlapenSlotenTuinVastgoedVerhuizen

Category

1 Minuten lezen
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *